Naantalin Kirjajuhlat_logo_vaaka

Naantalin kirjajuhlien 2022 ohjelma

Naantalin Kirjajuhlat jalkautuu kylille!

Kolmatta kertaa järjestettävät Naantalin Kirjajuhlat levittäytyy myös kylille, Livonsaareen.

Lauantaina 6.8. klo 18
Kyläiltamat Livonsaaren Seurantalolla, liput 20 €

Ohjelmassa on runonlausuntaa, kansansivistystä ja musiikkia. Runoilija Heli Laaksonen esittää rakastetuimpia säkeitään, ja saamme myös maistiaisia hänen syksyllä ilmestyvästä uudesta kirjastaan Luonnos. Kirjailija Petri Tammisen tuotannosta jokainen teos on helmi ja yksi suurimmista on Meriromaani. Kirjassa seikkaillaan niin Askaisissa, Turussa kuin maailman merilläkin. Petri Tamminen kertoo tekstin taustoista ja lukee siitä valittuja otteita. Musiikista vastaa taidokas, monipuolista ohjelmistoa esittävä sellokvartetti Fourtune. Illan juontaa toimittaja Esa Silander. Ohjelman kesto noin 2,5 tuntia sisältäen väliajan, jolloin on mahdollisuus ostaa kahvia ja pullaa. Lämpimästi tervetuloa Wanhan ajan iltamiin nykyajan twistillä.

Tiistaina 9.8. klo 17–19:30
Pyhiinvaellus Naantalin vanhassa kaupungissa, liput 20 €

Miten Naantalin kirjajuhlien teema ”oma paikkani” liittyy nykyaikaiseen pyhiinvaellukseen? Kun vaellan pyhiin, mitä kohden oikeastaan teen matkaa? Tervetuloa pohtimaan näitä kysymyksiä pienelle pyhiinvaellukselle Naantalin vanhan kaupungin tuntumassa tiistaina 9.8. klo 17–19.30.

Pyhiinvaellus alkaa Naantalin Kaivohuoneen edestä, puiston puolelta. Kävelyn pituus on noin 3,5 km. Reitti kulkee kaupunkiteillä, poluilla ja kallioilla, ja poikkeamme myös vanhaan luostarikirkkoon. Vaellus päättyy Kailon saaren nuotiopaikalle, jossa on tarjolla nokipannukahvit ja pientä syötävää. Sateen sattuessa juomme kahvit kirkossa.

Pyhiinvaelluksen ohjaa pyhiinvaellusopas ja kulttuurimatkailun tuottaja Larissa Riihihuhta. Mukana kulkevat myös eräopas Oskari Nuottamo ja runoilija Tiina Hallikainen. Vaelluksen aikana katsellaan merkityksellisiä naantalilaisia maisemia ja omia mielenmaisemia, tutustutaan pyhiinvaeltajan seitsemän avainsanaan ja kuunnellaan Tiinan runoja kokoelmasta Muistiinpuut.

Mukaan mahtuu 30 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Hinta 20 euroa sisältää opastuksen, suolaisen ja makean leivonnaisen sekä kahvin tai teen. Varaa oma lippusi Naantalin kirjajuhlien verkkosivujen kautta ja lähde matkalle mielenmaisemaan!

Torstai 11.8.
Päiväohjelma Kaivohuoneella, liput 15 €
 • Lasten ja -nuortenkirjallisuus: Uhka vai mahdollisuus? 15:00

  Kirjailijapuheenvuoroja. Keskustelun vetäjänä toimii Kirjahyrrän ohjelmapäällikkö, kirjailija Markku Karpio. Ohjelman tuottaa Lasten ja nuorten kirjallisuusfestivaali Kirjahyrrä.

 • Miten nykytaide saapui Naantaliin 1960-luvulta eteenpäin? 15:45

  Mitä nykytaide on tänään? Professori emeritus Raimo Lovion johdanto ja taiteilijahaastatteluja. Ohjelman tuottaa Naantalin Taideyhdistys.

 • Naantalin Kirjajuhlien vuoden 2022 avajaiset 17:00

  Juhlapuhujana on piispa Mari Leppänen. Kirjarauhan julistaa munkkiveli Jöns Budde alias näyttelijä Markus Ilkka Uolevi. Lisäksi kuullaan Petri Tammisen tekstejä kirjasta ”Se sano” sekä kirjailijan itsensä lukemina, että Tomi Norhan säveltäminä. Laulajana on Minka Peltonen. Piispa Mari Leppänen ja Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtaja, kirjailija Sirpa Kähkönen keskustelevat lukemisen tärkeydestä sekä kirjallisuuden merkityksestä

 • Ilari Aalto, Annastiina Papinaho, Larissa Riihihuhta ja Usva Torkki: Valo askeleillani – Pyhiinvaelluksella Suomessa 18:15

  Pyhiinvaellus on vaeltamista pyhiin paikkoihin mutta myös syvällisen läsnäolon sävyttämää kulkemista metsäpolulla tai kulttuurimaisemassa. Valo askeleillani on matkakertomus kotimaan poluilta - juurista, eksymisistä, muutoksista ja perillepääsystä.

 • Pieni maistiainen pyhiinvaelluksesta 19:00

  Kuljemme yhdessä Kaivohuoneelta Jöns Budden muistomerkin kautta kirkonmäelle, jossa on pieni ohjelmatuokio. Vaelluksen kesto on noin puoli tuntia.

Perjantai 12.8.
Päiväohjelma Kaivohuoneella, liput 25 €
 • Laura Kolbe: Keho 10:00

  Euroopan historian professori Laura Kolbe kirjoittaa omakohtaisessa teoksessaan Keho naisen ikääntymisestä ja kehosta, jonka muuttumista ei voi väistää ahkerimmallakaan huolenpidolla. Suhde vanhenemiseen ja kehoon kertoo myös muistoistamme ja toiveistamme, häpeästämme ja arvostuksistamme – kaikesta siitä, mistä minuutemme muodostuu.

 • Niina Repo: Anteeksianto 10:45

  Kirjailija ja kirjoittamisen opettaja Niina Repo kirjoittaa uusimmassa kirjassaan Anteeksianto siitä, kuinka unelma uuden talon hankkimisesta muuttuu kiroukseksi. Teos on kuristavassa otteessaan pitävä tarina siitä, mitä varjoissa alkaa tapahtua. Haastattelijana kirjankustantaja Anna-Riikka Carlson.

 • Tuomo Kesäläinen: Saariston rengastie ja Retkeilijän linnat ja rauniot 11:30

  Naantalilainen tietokirjailija ja luontomatkailuopas Tuomo Kesäläinen on kirjoittanut kiinnostavasti muun muassa rotkoista ja luolista sekä upeimmista retkeilykohteista Suomessa. Saariston rengastie ja Retkeilijän linnat ja rauniot ovat nyt esittelyssä.

 • Jukka Ahonen: Kalastajien kyydissä Itämerellä 12:15

  Kalastajien kyydissä Itämerellä kertoo muutoksessa olevasta elinkeinosta. Kalastajat näkevät, että Itämeri ei voi hyvin. Vaikka päästöt Itämereen ovat vähentyneet merkittävästi, sen tila on huono. Lähivesistä pyydetylle kalalle on kuitenkin kysyntää. Millainen on kalastajien ammatti? Mitä kaloja Itämeressä on, ja mitä niistä hyödynnetään eniten? Kirjailija Jukka Ahonen on seurannut kalastajia kahden vuoden aikana eri puolilla Itämerta.

 • Ville-Juhani Sutinen: Matkalla Suomeen 13:15

  Palkittu tietokirjailija, kääntäjä ja valokuvaaja Ville-Juhani Sutinen on kirjottanut tarinoita Suomen heimoista. Matkalla Suomeen kuljettaa suomalaisuuden juurille ja mielikuvien historiaan. Omakohtainen kuvaus katsoo tuoreesti niin suomalaisia kuin kansallismaisemiammekin.

 • Annina Holmberg ja Johannes Lahtela: Pää pilvissä, kiviä kengissä 14:00

  Kirjailija ja käsikirjoittaja Annina Holmberg ja teatteritaiteen maisteri ja ortodoksipappi Johannes Lahtela ovat kirjoittaneet teoksen Pää pilvissä, kiviä kengissä, jossa he kertovat omista pyhiinvaelluskokemuksistaan pilke silmäkulmassa ja käyvät dialogia elämän tärkeistä kysymyksistä. Lisäksi keskustellaan Holmbergin tulevasta kirjasta, joka kertoo hänen isästään, ohjaaja Kalle Holmbergista. Ja muutama sana myös Redramasta, Johannes Lahtelan syyskuussa ilmestyvästä kirjasta Redrama, liekeistä luovuuteen.

 • Janne Saarikivi: Rakkaat sanat 14:45

  Kielitieteilijä ja tietokirjailija Janne Saarikiven uutuusteos Rakkaat sanat käy läpi viljalti tärkeitä, isoja, pieniä, hauskoja sekä kuolemanvakavia sanoja ja kertoo kielitieteilijän taidolla ja tarkkuudella, mistä ne tulevat, ja joskus ehkä myös veikkaa, mihin ne ovat menossa. Janne Saarikiven tyyli on loistava yhdistelmä tieteellistä tarkkuutta ja silmiä avaavaa humorismia. Rakkaat sanat saa lukijansa miettimään omia rakkaita sanojaan ja niiden historiaa uudella tavalla.

 • Suvi Ratinen: Omat huoneet – Missä naiset kirjoittivat vuosisata sitten 15:30

  ”Naisella on oltava oma huone, jos hän aikoo kirjoittaa”, julisti Virginia Woolf lähes sata vuotta sitten. Lisävarusteiksi hän esitti hyvää äänieristystä ja lukittavaa ovea. Miten nämä toiveet toteutuivat hänen aikalaisillaan kirjailijanaisilla Suomessa? Tervetuloa Anni Swanin erämaa-ateljeehen ja Aino Kallaksen kirpputorilöydöillä kalustettuun tuulenpesään! Peremmälle vain Hella Wuolijoen komeisiin kartanoihin ja Maria Jotunin töölöläiseen antiikkiasuntoon jugend-ryijyjen ja Buddha-patsaiden sekaan! Oppaana tietokirjailija Suvi Ratinen.

 • Lenita Airisto: Noitanaisen ilosanoma 16:15

  Noitanaisen ilosanoma kertoo Lenita Airiston kokemuksista ja näkemyksistä maailmassa, joka ei aina ole naisille reilu. Puolustaudu! Taistele! Voita! Näin noitanaiseksikin kutsuttu Lenita Airisto neuvoo suomalaisia naisia yli kahdeksan vuosikymmenen elämänkokemuksensa perusteella. Airisto kertoo myös niistä naisista Suomesta ja ulkomailta, jotka ovat inspiroineet häntä hänen elämänsä aikana.

Iltaohjelma Kaivohuoneella, liput 30 €
 • Rokkia, folkia ja lavarunoutta: Folk combo Freeman, Kalle Talonen & Nenä sekä Hoedown 19:00

  Yllätyksiä täynnä oleva ilta tarjoaa ainakin tandemilla ajoa ja Käenpesiä by muusikot Freeman, Vesa Mattila ja Vaakku Varjus, Kukamitähä – pöhköt pähkinät -visailua á la Leo Friman; lavarunoutta Kalle Talonen & Nenän tarjoilemana sekä jouhevaa roots-musaa juuri 20 vuotta täyttäneeltä Hoedownilta. Hoedownin pitkän linjan taitavat muusikot ovat Mika Kuokkanen, Jarmo Nikku, Olli Haavisto, Masa Maijanen, Topi Kurki ja Jere Ijäs. Tilaisuuden kesto on noin 2,5 tuntia.

Lauantai 13.8.
Päiväohjelma Kaivohuoneella, liput 25 €
 • Maarit Leskelä-Kärki ja Otto Latva: Meri ja Tove – Elämää saaristossa 10:00

  Tietokirjailijoiden Maarit Leskelä-Kärjen ja Otto Latvan kirjoittamassa teoksessa Tove Janssonin elämää käsitellään ympäristöelämäkertana. Taiteilijan elämän kautta tarkastellaan meren, merellisyyden ja saariston kulttuurihistoriaa 1900-luvulla.

 • Kjell ja Mårten Westö: Vuodet 10:45

  Mitä eletyistä vuosista jää jäljelle ja mitä me muistamme? Opimmeko elämäntaipaleellamme mitään, ja jos opimme, niin mitä? Esseen, kronikan ja novellin välimaastossa liikkuvissa teksteissään Kjell ja Mårten nostavat menneiltä vuosilta muistoja, niin yksityisiä kuin kollektiivisia, ja peilaavat niitä nykyhetkeemme sekä sen kriiseihin ja vaatimuksiin.

 • Joel Haahtela: Jaakobin portaat 11:30

  Kirjailija Joel Haahtelan vangitseva pienoisromaani Jaakobin portaat vie ikivanhojen myyttien ja lumisateen läpi ihmisyyden ytimeen. Se täydentää Haahtelan edelliset kirjat Adelen kysymys ja Hengittämisen taito hengellisyyttä käsitteleväksi trilogiaksi.

 • Marja Kangas: Miehiä ja mielenrauhaa 12:15

  Teatterin ja kirjoittamisen opettaja Marja Kangas on kirjoittanut pökerryttävän kiihkeän romaanin naisesta, joka hengenvaarallisen keski-iän kynnyksellä lähtee Barcelonaan antaakseen elämän viimein suudella. Kankaan edellinen romaani Miestä näkyvissä on naantalilaisen Emma-teatterin kesän 2022 produktio. Haastattelijana Anna-Riikka Carlson.

 • Vilja-Tuulia Huotarinen: Drive-in 13:15

  Kirjailija ja vuoden 2022 Turun Kirjamessujen ohjelmapäällikkö Vilja-Tuulia Huotarinen asuu osan ajastaan Islannissa, ja nyt hän myös sijoittaa uuden teoksensa niihin maisemiin. Romaanissa geologi Ella on matkustanut kivien perässä Islantiinkin - vaikka oikeastaan myös erään sydämen perässä! Keskustelijana mukana myös pastori ja runoilija Tiina Hallikainen ja hänen kirjansa Muistiinpuut.

 • Iida Rauma: Hävitys – Tapauskertomus 14:00

  Kirjailija Iida Rauman kolmas romaani kertoo taiteen keinoin rankoista aiheista, kuten koulukiusaamisesta, runnellusta Turun kaupungista sekä planeetan tuhoamisesta. Hävitys kysyy, kuinka kirjoittaa itsestä, jos oma itse on hajotettu. Iida Raumaa haastattelee rakastettu Ylen entinen kirjallisuustoimittaja Seppo Puttonen.

 • Reetta Hänninen: Tulisydän – Maissi Erkon kiihkeä elämä 14:45

  Filosofian tohtori ja historian tutkija Reetta Hänninen tutkii muun muassa journalismin historiaa. Hänen uusin kirjansa Tulisydän on poikkeuksellinen ja traaginen elämäntarina lehtisuvun naisvaikuttajasta. Se antaa äänen naiselle, joka eli maanalaisen vastarinnan jännityksen, maanpaon vuodet, sisällissodan ja 1930-luvun sinimustan synkkyyden. Haastattelijana Turun Sanomien kulttuuriosaston päällikkö Tuomo Karhu.

 • Minna Maijala: Katri Vala – Kulkuri ja näkijä 15:30

  Tietokirjailija ja kirjallisuushistorioitsija Minna Maijalan teos Katri Valasta on hieno kuvaus tarkkanäköisen runoilijan kiihkeästä elämästä. Suomalaisen runouden modernismin airut. Eksotiikan papitar. Intohimoinen tulenkantaja. Tulisieluinen sodan ja saksalaismielisyyden vastustaja. Näistäkin Valaan liittyvistä teemoista ja hiukan myös Olavi Paavolaisesta keskustelevat Minna Maijala ja valtiotieteiden tohtori Ville Soimetsä.

 • Kari Enqvist: Wilson 16:15

  Emeritusprofessori, kosmologi Kari Enqvist on kirjoittanut monikerroksisen esikoisromaanin. Wilson on kirkkaasti ja oivalluksella kirjoitettu teos ystävyydestä, rakkaudesta, elämän ennustamattomuudesta sekä ihmisen tiedon rajoista. Haastattelijana Anna-Riikka Carlson.

Iltaohjelma Kaivohuoneella, liput 30 €
 • Näytelmällinen ilta klassikoiden parissa 19:00

  Ohjaaja, kirjailija ja näyttelijä Juha Hurme esittää: Tätä runoa et haluaisi kuulla. A cappella -yhtye Munx Gregoriana tulkitsee keskiaikaiseen pyhiinvaellusteemaan sopivasti gregoriaanista kirkkolaulua. Munx Gregoriana koostuu muusikoista Joonas Pajari, William Häggblom, Tuomas Tenkanen ja Johan Krogius. Vuoden 2021 Naantalin Kirjajuhlilla sai kantaesityksensä Juha Hurmeen ohjaus Canterburyn tarinoista. Kesällä 2022 nähdään seuraava tarina näistä keskiaikaisista pyhiinvaelluskertomuksista. Canterburyn tarinat on englantilaisen Geoffrey Chaucerin 1300-luvulla kirjoittama hulvaton tarinakokoelma pyhiinvaeltajista, ja sen on suomentanut naantalilainen Toivo Lyy (1898-1976). Tilaisuuden kesto on noin 2,5 tuntia.

Sunnuntai 14.8.
Päiväohjelma Kaivohuoneella, liput 25 €
 • Ann-Christin Antell: Puuvillatehtaan perijä 10:00

  Lukijat hurmannut Puuvillatehdas-sarjan toinen osa Puuvillatehtaan perijä on tarina itsensä löytämisestä ja rakkaudesta sortovuosien Suomessa. 1900-luvun alussa teollistuminen johtaa luokkajaon murtumiseen ja yhteiskunnalliseen liikehdintään. Autonomian heiketessä edessä on suurlakko, joka muuttaa kaiken.

 • Hanna Meretoja: Elotulet ja Veera Ikonen: Pimeässä syttyy majakka 10:45

  Yleisen kirjallisuustieteen professori Hanna Meretojan esikoisromaani Elotulet kertoo merestä, rakkaudesta ja kuoleman läheisyydestä, joka sytyttää elämisen vimman. Romaanissa omakohtainen kokemus kietoutuu yhteen filosofisten pohdintojen kanssa. Veera Ikosen koskettava esikoisromaani Pimeässä syttyy majakka kertoo lapsen menettämisestä, pohjattomasta surusta ja tuulen pieksemästä majakkasaaresta. Haastattelijana Anna-Riikka Carlson.

 • Maria Mustranta: Äidin tehtävä 11:30

  Toimittaja Maria Mustrannan toinen romaani on psykologin trilleri vanhemman vastuusta. Kirja kertoo ongelmalapsista ja epätoivoisista aikuisista. Se kysyy, kuinka paljon vanhemmat lopulta voivat muuttaa lapsiaan ja mitä kaikkea he ovat valmiita tekemään perheensä eteen.

 • Leena Parkkinen: Neiti Steinin keittäjätär 12:15

  Huikaiseva historiallinen romaani rikoksesta, joka erottaa siskokset, ja rakkaudesta, joka asettaa ihmisen palvelemaan toista. Tapahtumien miljööt ovat 1900-luvun alun Parainen ja parikymmentä vuotta myöhemmin Pariisi.

 • Laura Kokko: Volter Kilpi – Elämäkerta 13:15

  Volter Kilpi tunnetaan yhdestä kaikkien aikojen ylistetyimmistä suomalaisista romaaneista, Alastalon salista. Tietokirjailija ja viulisti Laura Kokon kirjoittama elämäkerta kuvaa, millaisen elämän eli varhain modernistiseksi uudistajaksi ja sittemmin kotiseutunsa Kustavin saaristoyhteisön armoitetuksi kuvaajaksi päätynyt kirjailija.

 • Minna Lindgren: Minun oopperani – Epätäydellinen historia 14:00

  Toimittaja ja kirjailija Lindgren on nyt kirjoittanut suurimmasta intohimostaan oopperasta. Minun oopperani on subjektiivinen katsaus oopperan maailmaan, ja koska teos on myös epätäydellinen historia, se poimii matkan varrelta haluamansa elementit oopperan tarinaan.

 • Esko Valtaoja: Tiedonjano – Vuosi seikkailuja tieteen viidakoissa 14:45

  Avaruustähtitieteen professori emeritus Esko Valtaojan uusin kirja on kertomus vuoden mittaisesta matkasta, jolla samoillaan tieteen viidakoissa ihmetellen, ilahtuen ja oppien. Matkaetappeja eivät ole kaukaiset sademetsät tai savannit, vaan vertaisarvioidut tiedeartikkelit ja uutiset.

Päätösohjelma Naantalin kirkossa, liput 30 €
 • Klo 17.00 Juha Hurme, mieskuoro Euga ja Munx Gregoriana: Piispa Henrik ja Lalli 17:00

  Legenda piispa Henrikistä ja Lallista saa lisävalaistusta kirkkohistorian professori Tuomas Heikkilän syksyllä ilmestyvässä kirjassa Lalli – kansallismurhaajan muotokuva. Kirja esitellään näin: Alussa olivat jää, kirves ja Lalli. Kansallismurhaaja Lalli saa viimein oman historiansa. Palkitun historioitsijan uusin teos johdattaa suomalaisuuden alkuhämäriin. Suomen luomiskertomuksen mukaan Lalli surmasi piispa Henrikin Köyliönjärven jäällä 1150-luvulla. Onko tarina kuitenkaan totta? Kuka Lalli oikeastaan oli - ja mitä hänestä tiedämme? Näistä aineksista näyttelijä ja ohjaaja Juha Hurme on tehnyt oman esityksensä, joka kuullaan nyt ensimmäistä kertaa. Mieskuoro Euga sekä a cappella -yhtye Munx Gregoriana rytmittävät esitystä vahvoilla lauluosuuksilla. Tilaisuuden kesto on noin 1,5 tuntia.

Naantalin Kirjajuhlien juontajana toimii radiotoimittaja ja lavarunoilija Kalle Talonen.
Lukunäytteitä esiteltävistä kirjoista lukee näyttelijä Markus Ilkka Uolevi.
Tapahtuman aikana kirjamyynnistä vastaa Pieni Kirjapuoti.

Kurssit ja tapahtumat