Kirjailijapuheenvuoroja. Keskustelun vetäjänä toimii Kirjahyrrän ohjelmapäällikkö, kirjailija Markku Karpio. Ohjelman tuottaa Lasten ja nuorten kirjallisuusfestivaali Kirjahyrrä.
Mitä nykytaide on tänään? Professori emeritus Raimo Lovion johdanto ja taiteilijahaastatteluja. Ohjelman tuottaa Naantalin Taideyhdistys.
Juhlapuhujana on piispa Mari Leppänen. Kirjarauhan julistaa munkkiveli Jöns Budde alias näyttelijä Markus Ilkka Uolevi. Lisäksi kuullaan muusikko Tomi Norhan säveltämiä tekstejä Petri Tammisen kirjasta Se sano, laulajana on Minka Peltonen. Piispa Mari Leppänen ja Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtaja, kirjailija Sirpa Kähkönen keskustelevat lukemisen tärkeydestä sekä kirjallisuuden merkityksestä
Pyhiinvaellus on vaeltamista pyhiin paikkoihin mutta myös syvällisen läsnäolon sävyttämää kulkemista metsäpolulla tai kulttuurimaisemassa. Valo askeleillani on matkakertomus kotimaan poluilta - juurista, eksymisistä, muutoksista ja perillepääsystä.
Kuljemme yhdessä Kaivohuoneelta Jöns Budden muistomerkin kautta kirkonmäelle, jossa on pieni ohjelmatuokio. Vaelluksen kesto on noin puoli tuntia.
Euroopan historian professori Laura Kolbe kirjoittaa omakohtaisessa teoksessaan Keho naisen ikääntymisestä ja kehosta, jonka muuttumista ei voi väistää ahkerimmallakaan huolenpidolla. Suhde vanhenemiseen ja kehoon kertoo myös muistoistamme ja toiveistamme, häpeästämme ja arvostuksistamme – kaikesta siitä, mistä minuutemme muodostuu
Kirjailija ja kirjoittamisen opettaja Nina Repo kirjoittaa uusimmassa kirjassaan Anteeksianto siitä, kuinka unelma uuden talon hankkimisesta muuttuu kiroukseksi. Teos on kuristavassa otteessaan pitävä tarina siitä, mitä varjoissa alkaa tapahtua. Haastattelijana kirjankustantaja Anna-Riikka Carlson.
Naantalilainen tietokirjailija ja luontomatkailuopas Tuomo Kesäläinen on kirjoittanut kiinnostavasti muun muassa rotkoista ja luolista sekä upeimmista retkeilykohteista Suomessa. Saariston rengastie ja Retkeilijän linnat ja rauniot ovat nyt esittelyssä.
Kalastajien kyydissä Itämerellä kertoo muutoksessa olevasta elinkeinosta. Kalastajat näkevät, että Itämeri ei voi hyvin. Vaikka päästöt Itämereen ovat vähentyneet merkittävästi, sen tila on huono. Lähivesistä pyydetylle kalalle on kuitenkin kysyntää. Millainen on kalastajien ammatti? Mitä kaloja Itämeressä on, ja mitä niistä hyödynnetään eniten? Kirjailija Jukka Ahonen on seurannut kalastajia kahden vuoden aikana eri puolilla Itämerta
Palkittu tietokirjailija, kääntäjä ja valokuvaaja Ville-Juhani Sutinen on kirjottanut tarinoita Suomen heimoista. Matkalla Suomeen kuljettaa suomalaisuuden juurille ja mielikuvien historiaan. Omakohtainen kuvaus katsoo tuoreesti niin suomalaisia kuin kansallismaisemiammekin.
Kirjailija ja käsikirjoittaja Anniina Holmberg ja teatteritaiteen maisteri ja ortodoksipappi Johannes Lahtela ovat kirjoittaneet teoksen Pää pilvissä, kiviä kengässä, jossa he kertovat omista pyhiinvaelluskokemuksistaan pilke silmäkulmassa ja käyvät dialogia elämän tärkeistä kysymyksistä. Lisäksi keskustellaan Holmbergin tulevasta kirjasta, joka kertoo hänen isästään, ohjaaja Kalle Holmbergista.
Kielitieteilijä ja tietokirjailija Janne Saarikiven uutuusteos Rakkaat sanat käy läpi viljalti tärkeitä, isoja, pieniä, hauskoja sekä kuolemanvakavia sanoja ja kertoo kielitieteilijän taidolla ja tarkkuudella, mistä ne tulevat, ja joskus ehkä myös veikkaa, mihin ne ovat menossa. Janne Saarikiven tyyli on loistava yhdistelmä tieteellistä tarkkuutta ja silmiä avaavaa humorismia. Rakkaat sanat saa lukijansa miettimään omia rakkaita sanojaan ja niiden historiaa uudella tavalla
”Naisella on oltava oma huone, jos hän aikoo kirjoittaa”, julisti Virginia Woolf lähes sata vuotta sitten. Lisävarusteiksi hän esitti hyvää äänieristystä ja lukittavaa ovea. Miten nämä toiveet toteutuivat hänen aikalaisillaan kirjailijanaisilla Suomessa? Tervetuloa Anni Swanin erämaa-ateljeehen ja Aino Kallaksen kirpputorilöydöillä kalustettuun tuulenpesään! Peremmälle vain Hella Wuolijoen komeisiin kartanoihin ja Maria Jotunin töölöläiseen antiikkiasuntoon jugend-ryijyjen ja Buddha-patsaiden sekaan! Oppaana tietokirjailija Suvi Ratinen
Noitanaisen ilosanoma kertoo Lenita Airiston kokemuksista ja näkemyksistä maailmassa, joka ei aina ole naisille reilu. Puolustaudu! Taistele! Voita! Näin noitanaiseksikin kutsuttu Lenita Airisto neuvoo suomalaisia naisia yli kahdeksan vuosikymmenen elämänkokemuksensa perusteella. Airisto kertoo myös niistä naisista Suomesta ja ulkomailta, jotka ovat inspiroineet häntä hänen elämänsä aikana.
Tietokirjailijoiden Maarit Leskelä-Kärjen ja Otto Latvan kirjoittamassa teoksessa Tove Janssonin elämää käsitellään ympäristöelämäkertana. Taiteilijan elämän kautta tarkastellaan meren, merellisyyden ja saariston kulttuurihistoriaa 1900-luvulla.
Mitä eletyistä vuosista jää jäljelle ja mitä me muistamme? Opimmeko elämäntaipaleellamme mitään, ja jos opimme, niin mitä? Esseen, kronikan ja novellin välimaastossa liikkuvissa teksteissään Kjell ja Mårten nostavat menneiltä vuosilta muistoja, niin yksityisiä kuin kollektiivisia, ja peilaavat niitä nykyhetkeemme sekä sen kriiseihin ja vaatimuksiin.
Kirjailija Joel Haahtelan vangitseva pienoisromaani vie ikivanhojen myyttien ja lumisateen läpi ihmisyyden ytimeen. Se täydentää Haahtelan edelliset kirjat Adelen kysymys ja Hengittämisen taito hengellisyyttä käsitteleväksi trilogiaksi.
Teatterin ja kirjoittamisen opettaja Marja Kangas on kirjoittanut pökerryttävän kiihkeän romaanin naisesta, joka hengenvaarallisen keski-iän kynnyksellä lähtee Barcelonaan antaakseen elämän viimein suudella. Kankaan edellinen romaani Miestä näkyvissä on naantalilaisen Emma-teatterin kesän 2022 produktio. Haastattelijana Anna-Riikka Carlson.
Kirjailija ja vuoden 2022 Turun Kirjamessujen ohjelmapäällikkö Vilja-Tuulia Huotarinen asuu osan ajastaan Islannissa, ja nyt hän myös sijoittaa uuden teoksensa niihin maisemiin. Romaanissa geologi Ella on matkustanut kivien perässä Islantiinkin - vaikka oikeastaan myös erään sydämen perässä! Keskustelijana mukana myös pastori ja runoilija Tiina Hallikainen ja hänen kirjansa Muistiinpuut.
Kirjailija Iida Rauman kolmas romaani kertoo taiteen keinoin rankoista aiheista, kuten koulukiusaamisesta, runnellusta Turun kaupungista sekä planeetan tuhoamisesta. Hävitys kysyy, kuinka kirjoittaa itsestä, jos oma itse on hajotettu. Iida Raumaa haastattelee rakastettu Ylen entinen kirjallisuustoimittaja Seppo Puttonen.
Filosofian tohtori ja historian tutkija Reeta Hänninen tutkii muun muassa journalismin historiaa. Hänen uusin kirjansa Tulisydän on poikkeuksellinen ja traaginen elämäntarina lehtisuvun naisvaikuttajasta. Se antaa äänen naiselle, joka eli maanalaisen vastarinnan jännityksen, maanpaon vuodet, sisällissodan ja 1930-luvun sinimustan synkkyyden. Haastattelijana Turun Sanomien kulttuuriosaston päällikkö Tuomo Karhu.
Tietokirjailija ja kirjallisuushistorioitsija Minna Maijalan teos Katri Valasta on hieno kuvaus tarkkanäköisen runoilijan kiihkeästä elämästä. Suomalaisen runouden modernismin airut. Eksotiikan papitar. Intohimoinen tulenkantaja. Tulisieluinen sodan ja saksalaismielisyyden vastustaja. Näistäkin Valaan liittyvistä teemoista ja hiukan myös Olavi Paavolaisesta keskustelevat Minna Maijala ja valtiotieteiden tohtori Ville Soimetsä.
Emeritusprofessori, kosmologi Kari Enqvist on kirjoittanut monikerroksisen esikoisromaanin. Wilson on kirkkaasti ja oivalluksella kirjoitettu teos ystävyydestä, rakkaudesta, elämän ennustamattomuudesta sekä ihmisen tiedon rajoista. Haastattelijana Anna-Riikka Carlson.
Lukijat hurmannut Puuvillatehdas-sarjan toinen osa Puuvillatehtaan perijä on tarina itsensä löytämisestä ja rakkaudesta sortovuosien Suomessa. 1900-luvun alussa teollistuminen johtaa luokkajaon murtumiseen ja yhteiskunnalliseen liikehdintään. Autonomian heiketessä edessä on suurlakko, joka muuttaa kaiken.
Yleisen kirjallisuustieteen professori Hanna Meretojan esikoisromaani kertoo merestä, rakkaudesta ja kuoleman läheisyydestä, joka sytyttää elämisen vimman. Romaanissa omakohtainen kokemus kietoutuu yhteen filosofisten pohdintojen kanssa. Veera Ikosen koskettava esikoisromaani kertoo lapsen menettämisestä, pohjattomasta surusta ja tuulen pieksemästä majakkasaaresta. Haastattelijana Anna-Riikka Carlson.
Toimittaja Maria Mustarannan toinen romaani on psykologin trilleri vanhemman vastuusta. Kirja kertoo ongelmalapsista ja epätoivoisista aikuisista. Se kysyy, kuinka paljon vanhemmat lopulta voivat muuttaa lapsiaan ja mitä kaikkea he ovat valmiita tekemään perheensä eteen.
Huikaiseva historiallinen romaani rikoksesta, joka erottaa siskokset, ja rakkaudesta, joka asettaa ihmisen palvelemaan toista. Tapahtumien miljööt ovat 1900-luvun alun Parainen ja parikymmentä vuotta myöhemmin Pariisi.
Volter Kilpi tunnetaan yhdestä kaikkien aikojen ylistetyimmistä suomalaisista romaaneista, Alastalon salista. Tietokirjailija ja viulisti Laura Kokon kirjoittama elämäkerta kuvaa, millaisen elämän eli varhain modernistiseksi uudistajaksi ja sittemmin kotiseutunsa Kustavin saaristoyhteisön armoitetuksi kuvaajaksi päätynyt kirjailija.
Toimittaja ja kirjailija Lindgren on nyt kirjoittanut suurimmasta intohimostaan oopperasta. Minun oopperani on subjektiivinen katsaus oopperan maailmaan, ja koska teos on myös epätäydellinen historia, se poimii matkan varrelta haluamansa elementit oopperan tarinaan.
Avaruustähtitieteen professori emeritus Esko Valtaojan uusin kirja on kertomus vuoden mittaisesta matkasta, jolla samoillaan tieteen viidakoissa ihmetellen, ilahtuen ja oppien. Matkaetappeja eivät ole kaukaiset sademetsät tai savannit, vaan vertaisarvioidut tiedeartikkelit ja uutiset.
Naantalin Kirjajuhlien juontajana toimii radiotoimittaja ja lavarunoilija Kalle Talonen.
Lukunäytteitä esiteltävistä kirjoista lukee näyttelijä Markus Ilkka Uolevi.
Tapahtuman aikana kirjamyynnistä vastaa Pieni Kirjapuoti.