Naantalin Kirjajuhlat_logo_vaaka

Jöns Budde -seura ry vaalii lukemisen kulttuuria

Jöns Budde -seura ry:n logo.

Jöns Andersinpoika Budde (1437–1491) oli Naantalin luostarin munkki ja uskonnollinen kirjailija. Hänet mainitaan usein Suomen ensimmäisenä kirjailijana, minkä lisäksi hän oli keskiajan tunnetuimpia suomalaisia.

Jöns Budde käänsi latinankielisiä kirjoituksia nunnien lukemistoksi ja papiston tarpeisiin, mutta niitä luettiin myös ajanvietteenä. Budde käänsi pyhimyslegendoja sekä laati vanhimmat ruotsinnokset eräistä Vanhan testamentin kirjoista.

Keskiajalla harva osasi lukea tai kirjoittaa ja vielä harvempi hallitsi latinan – kääntäjällä oli hyvin tärkeä tehtävä. Käännösvalinnoillaan Budde pystyi vaikuttamaan ympäristönsä oloihin: pyhimysten auktoriteettiin nojaavat tekstit saattoivat saada uuden merkityksen tarpeen mukaan.

Budden tuotannosta tunnetaan noin kaksikymmentä teosta, jotka ovat enimmäkseen käännöksiä latinasta ruotsiksi. Näistä tunnetuin on Jöns Buddes bok, josta on säilynyt yksi alkuperäiskappale.

Jöns Budde -seura perustettiin vuonna 2019 huolehtimaan siitä, että Jöns Budden kulttuuriperintö elää. Samalla seura vastaa nykyhetken haasteeseen: se pitää lukemisen kulttuuria esillä ja elinvoimaisena tuomalla Suomen kiinnostavimmat kirjoittajat ja tekstien tulkitsijat Naantaliin. Seuran näkyvin toiminta on Naantalin Kirjajuhlien järjestäminen.