Naantalin Kirjajuhlat_logo_vaaka

Naantalin Kirjajuhlat tarjoaa elämyksiä kulttuurin ystäville

Elokuussa Naantalin Kirjajuhlat kutsuu jälleen Suomen eturivin kirjailijoita merelliseen kulttuurikaupunkiin ja tarjoaa kävijöille monitaiteisen kulttuurielämyksen. Rennon tyylikkääksi kuvailtu tapahtuma on kasvanut vuosi vuodelta, ja kävijäennätystä tavoitellaan tänäkin vuonna.

Vuosi 2020 muistetaan kulttuuria voimakkaasti koetelleena vuotena, jolloin lukuisat tapahtumat jouduttiin perumaan maailmanlaajuisen koronaviruspandemian vuoksi. Rajoitukset havahduttivat huomaamaan kulttuuritapahtumien ja yhdessäolon merkityksen – tämän totesi myös nelisen sataa kirjallisuuden ja kulttuurin ystävää, jotka osallistuivat elokuussa 2020 ensimmäistä kertaa järjestetyille Naantalin Kirjajuhlille.

Keskellä pandemiaa järjestetty tapahtuma tuli jäädäkseen, sillä tulevana kesänä Naantalin Kirjajuhlia vietetään jo viidettä kertaa. Kirjajuhlat ovat kasvaneet vuosi vuodelta, ja vuonna 2023 tapahtumaan osallistui kaikkiaan yli tuhat henkeä.

– Tänä kesänä tavoittelemme jälleen kävijäennätystä, kertoo ohjelmajohtaja Katri Tuominen.

Naantalin Kirjajuhlat on Tuomiselle toteutunut haave, joka syntyi Tuomisen palattua 35 vuoden jälkeen kotikaupunkiinsa Naantaliin. Kirjakauppias avasi Pienen Kirjapuotinsa uusiin tiloihin torin laidalle, mutta kaupungista tuntui yhä puuttuvan jotakin.

– Minulla oli visio isosta, tyylikkäästä ja rauhallisesta kulttuuritapahtumasta, jossa olisi vieraana Suomen eturivin taiteen ja tieteen edustajia.

Ajatus kirjojen ympärille keskittyvästä kulttuuritapahtumasta oli herännyt myös Tuomisen lapsuudentutulla, Jari-Pekka Rautamaalla. Rautamaa kertoi ajatuksistaan Tuomiselle, joka ryhtyi innokkaasti tuumasta toimeen.

– Hyvin pian keskustelumme jälkeen ensimmäisiä Naantalin Kirjajuhlia suunniteltiin Katrin johdolla jo seuraavalle kesälle. Pandemiarajoitusten keskellä järjestetty tapahtuma oli erittäin onnistunut, ja oli hienoa olla mukana mahdollistamassa uuden kulttuuritapahtuman luomista, Rautamaa kiittelee.

– Tuolloin haaveilimme, että vielä joskus tapahtuma on niin iso, että voimme järjestää sen Naantalin Kaivohuoneella. Tämä haave toteutui jo seuraavana vuonna, hän lisää.

Rautamaan mukaan Naantali on oiva paikka kirjajuhlille myös historiansa puolesta.

– Naantalin luostarin munkki Jöns Budde tunnetaan Suomen ensimmäisenä kirjailijana. Budden kulttuuriperintö näkyy myös Naantalin Kirjajuhlilla, sanoo Rautamaa, joka toimii myös kirjajuhlien taustalla olevan Jöns Budde -seuran puheenjohtajana.

Intohimoa ja tekemisen tahtoa

Katri Tuominen seisoo Pienessä Kirjapuodissa Naantalin Kirjajuhlien julisteen edessä. Kädessään hänellä on Helena Juntusen ja Petri Tammisen teos.
Naantalin Kirjajuhlien päätöstapahtumassa esiintyvät kirjailija Petri Tamminen ja sopraano Helena Juntunen, jotka ovat julkaisseet Juntusen kaunokirjallisen elämäkerran.

Tuomisen mukaan kirjajuhlia on järjestetty alusta alkaen määrätietoisesti ja intohimoisesti. Sen vuoksi onkin osuvaa, että tänä vuonna juhlien teemana on intohimo.

– Teema antaa ajattelemisen aihetta itse kullekin: Mitkä ovat omia intohimon kohteitani? Minkälaiset asiat tuovat inspiraatiota ja nautintoa elämään? Mikä minua innostaa?

Kaivohuoneella nähdään elokuussa yli 50 esiintyjää, joiden tekemisen palo ja intohimo kulttuuriin välittyy Tuomisen mukaan varmasti myös kuulijoille. Tapahtuma on alusta asti kiinnostanut kotimaisia taiteen ja tieteen kärkinimiä. Esiintyjinä ovat aiempina vuosina olleet muun muassa Anna-Leena Härkönen, Juha Itkonen, Kjell Westö, Satu Rämö, Elina Knihtilä, Tommi Korpela, Lenita Airisto, Jenni Haukio, Sixten Korkman, Esko Valtaoja ja Ilari Sääksjärvi.

Tämän vuoden kirjajuhlien ohjelma julkistetaan maaliskuun lopussa, mutta Tuominen paljastaa jo nyt muutaman nimen.

– Lavalle astuvat muun muassa viime vuoden Finlandia-voittaja Sirpa Kähkönen sekä tietokirjailija Risto Uimonen, joka on kirjoittanut kirjan presidentti Sauli Niinistöstä. Kirjajuhlilla esiintyy myös piispa Mari Leppänen sekä kustantaja Anna-Riikka Carlson, jonka Eeva Kilpeä käsittelevä teos on todennäköisesti yksi kevään kirjatapauksista, hän luettelee.

Tuomisen mukaan Naantalin Kirjajuhlilla periaatteena on, että tapahtumassa käsitellään pääasiassa samana vuonna ilmestyneitä tai ilmestyviä teoksia. Ohjelmassa näkyy kirjakauppiaan pitkä kokemus, joka auttaa tunnistamaan mielenkiintoisia ja puhuttavia ilmiöitä sekä vuoden kirjatapauksia.

– Tarkoituksena on tarjota monipuolinen ohjelma, josta löytyy kiinnostavia aiheita ja teoksia mahdollisimman monelle. Myös itse kirjailijat ovat kautta vuosisatojen kiinnostaneet ihmisiä, ja heidät koetaan edelläkävijöinä ja suunnannäyttäjinä. Tämä ei ole nähdäkseni muuttunut mihinkään, Tuominen sanoo.

Monitaiteinen elämys

Tuomisen mukaan Naantalin Kirjajuhlilla pääpaino on kirjallisuudessa, mutta nelipäiväinen tapahtuma tarjoaa kulttuuria laajemminkin: päiväohjelma muodostuu kirjailijahaastatteluista, kun taas iltaohjelmassa pääroolissa ovat musiikki ja pienimuotoinen teatteri.

– Avajaispäivänä uudistetussa Merisalissa nautitaan musiikki-illasta, jossa esiintyy näyttelijä ja laulaja Sinikka Sokka säestäjänään Eero Ojala. Perjantai-iltaa puolestaan vietetään Kaivohuoneella Tapio Liinojan, Olli Ahvenlahden, Severi Pyysalon ja Vaakku Varjuksen seurassa, ja lauantaina väkeä viihdyttävät näyttelijä ja muusikko Anna-Sofia Tuominen ja muusikko Arttu Takalo, Tuominen kertoo.

– Tapahtuman päättävät kirjailija Petri Tamminen ja oopperalaulaja Helena Juntunen, jonka saamme vieraaksemme Naantaliin suoraan Soulista, hän lisää.

Päiväohjelman yhteydessä Kaivohuoneella pääsee nauttimaan myös kuvataiteesta, sillä tilassa järjestetään Naantalin taideyhdistyksen näyttely. Näyttelyn teemana on 36 uurnaa Finlandia-palkitun teoksen mukaan.

Myös pienimuotoinen teatteri kuuluu Naantalin Kirjajuhlien ohjelmistoon. Tuominen kertoo muistelevansa lämpimästi vuoden 2021 kirjajuhlilta Juha Hurmeen ohjaamaa Canterburyn tarinat -näytelmää, jonka suomennos oli naantalilaisen runoilija ja kääntäjä Toivo Lyyn (1898–1976) käsialaa.

– Voisi luulla, että 1300-luvulla kirjoitetut pyhiinvaellustarinat olisivat tylsiä. Kokemus oli kuitenkin ihan hulvaton, mielettömän hieno! Se sopi erityisen hyvin esitettäväksi Naantalissa, vanhassa pyhiinvaelluskohteessa, Tuominen kertoo.

Ilmapiiri inspiroi

Kirjoja pöydällä.

Tuominen kertoo odottavansa tulevan kesän kirjajuhlilta erityisesti kirjailijahaastattelujen intensiivistä tunnelmaa ja inspiroivaa ilmapiiriä.

– Kirjajuhlat kiinnostavat yhtä lailla paikallisia ja lähiseudun väkeä kuin muualtakin Suomesta tulevia. Monet ovat käyneet tapahtumassa useampana vuonna – se on parasta palautetta, sillä se kertoo meidän tehneen asioita oikein. Olemme saaneet myös esiintyjiltä kiitosta erinomaisista järjestelyistä, mikä lämmittää mieltä.

Ohjelmajohtajan tavoitteena on tarjota osallistujille läpileikkaus kotimaan kiinnostavista kirjallisuuden ja kulttuurin ilmiöistä. Tuominen luonnehtii Naantalin Kirjajuhlia korkeatasoiseksi tapahtumaksi, jossa ei kuitenkaan pönötetä ja johon jokainen on tervetullut sellaisena kuin on.

Tuominen korostaa, ettei kirjajuhlille osallistuakseen tarvitse olla lukutoukka. Sen sijaan kirjajuhlilta saa inspiraatiota, jonka siivittämänä voi aloittaa uuden lukuharrastuksen tai löytää aiemman palon uudestaan.

– Yksi elämäni ensimmäisistä muistikuvista liittyy lukemiseen: tulimme vanhempieni kanssa kirjastosta, ja kädessäni oli Babar-kirja. Kirjat ovat tuoneet minulle iloa pienestä tytöstä alkaen – toivon, että kirjojen maailma avautuisi mahdollisimman monelle. Kirja kuuluu kaikille, ja aikuisilla on tärkeä rooli siinä, että lukuinto siirtyy sukupolvelta toiselle, Tuominen kertoo.

– Kirjajuhlat monine esiintyjineen ja teoksineen tarjoavat oivalluksia. Lukuharrastusta ei tarvitse aloittaa klassikoista tai kriitikoiden ylistämistä teoksista. Innon voi sytyttää vaikkapa perhokalastusta käsittelevä tietokirja tai dekkarimaailman uutuus. Kirjallisuuden kenttä on valtavan laaja, joten mielenkiintoista luettavaa löytyy varmasti jokaiselle, hän jatkaa.

Myös Rautamaan mukaan kirjajuhlien yhtenä tarkoituksena on säilyttää lukemisen kulttuuri elinvoimaisena. Kirjajuhlille saatetaan osallistua kiinnostavan kirjailijavieraan tai teoksen innoittamana, mutta tapahtumasta palataan kotiin myös monien uusien lukuvinkkien kera.

– Kaivohuoneen intensiivinen tunnelma on lähes käsin kosketeltavissa, kun yleisö kuuntelee keskittyneesti kirjailijoiden ja haastattelijoiden käymää keskustelua. Näistä mielenkiintoisista keskusteluista ja kohtaamisista saa paljon irti, Rautamaa sanoo.

Sekä Rautamaan että Tuomisen mukaan kirjajuhlilla oleellista on ennen kaikkea yhteisöllisyys. Ihmiset tarvitsevat yhdessäoloa, ja kulttuuritapahtumat ovat mitä parhain keino ihmisten yhteen tuomiseen.

– Kirjajuhlien tunnelma kohottaa arjen yläpuolelle ja mahdollistaa antoisan yhdessäolon – rennosti ja tyylikkäästi, Tuominen summaa.

Jaa artikkeli: