Naantalin Kirjajuhlat_logo_vaaka

Teema 2024

Intohimon paloa ja lukemisen iloa

Ohjelmapäällikkö Katri Tuominen, vieressä teksti: "Oli kiinnostavaa huomata, kuinka monenlaisiin asioihin ihmiset suhtautuvat intohimoisesti ja toimivat sen mukaisesti. Siinä on jotain hyvin arvokasta."

INTOHIMO ON VOIMA, joka saa merkityksellisiä asioita toteutumaan. Kyse voi olla vaikkapa vuosisadan teatteriesityksestä, pöytälaatikkoon kirjoitetuista runoista, hyötypuutarhan rakentamisesta, parisuhteesta, budjetin laatimisesta tai kulttuuritapahtuman järjestämisestä.

Naantalin Kirjajuhlien vuoden 2024 teemaksi valikoitui intohimo, joka toistui myös monen ilmestymässä olevan kirjan esittelytekstissä. Oli kiinnostavaa huomata, kuinka monenlaisiin asioihin ihmiset suhtautuvat intohimoisesti ja toimivat sen mukaisesti. Siinä on jotain hyvin arvokasta.

Teemaa lähestytään monesta eri näkökulmasta. Johanna Venhon ja Mari Leppäsen kirja valottaa piispa Mari Leppäsen ajoin vaikeitakin valintoja, ja Meri Valkaman teos Tarja Halosesta avaa, mikä saa kahdeksankymppisen presidentin yhä kiertämään maailman kriisipesäkkeitä. Kustantaja Anna-Riikka Carlsonin Eeva Kilvestä kirjoittamaa teosta on puolestaan kuvattu aitojen kohtaamisten, pakahduttavan ystävyyden ja kirjallisuuden ylistykseksi. Teema kiteytyy erinomaisesti Terhi Hautamäen Hanna Nohynek – peloton -teoksen esittelytekstissä: ”Elämä on hetken häivähdys, ja sen mitä teet, tee intohimolla.”

Kirjat ja lukeminen ovat olleet itselleni intohimona aina. Olen saanut kirjojen maailmasta paljon, joten toivon, että mahdollisimman monelle muullekin kävisi näin. Naantalin Kirjajuhlat järjestää koko perheen avajaistapahtuman Lukuiloa koko elämä. Ei huolipuhetta vaan lukemaan innostavia elämyksiä! Tapahtumassa ovat mukana muun muassa suosikkikirjailija Tommi Kinnunen, lasten lukuraati ja supersuosittuja kirjoja kirjoittava tubettaja ZoneVD.

On etuoikeus saada tehdä työtä, johon suhtautuu intohimoisesti. Kirjailijoiden, taiteilijoiden ja tieteentekijöiden ammateissa intohimo on oikeastaan välttämätön edellytys työssä menestymiselle. Menestynyt kuvataiteilija Tuija Lehtinen kuvailee (HS 12.3.2024) asiaa osuvasti näin: ”En usko, että kukaan voi nauttia taiteestani, jos en itse ole nauttinut sen tekemisestä.” Täydellisyys ei ole kiinnostavaa. Työ, josta huokuu tekijän sielu, koskettaa ja vaikuttaa.

Intohimo tarttuu samanmielisten ihmisten kokoontuessa yhteen. Näin tulee käymään myös Naantalin Kirjajuhlien aikana.

Lämpimästi tervetuloa viidensille Naantalin Kirjajuhlille!

Katri Tuominen
ohjelmajohtaja

Naantalin Kirjajuhlien koko perheelle suunnattu avajaistapahtuma järjestetään torstaina 8.8. Naantalin Kirkkopuistossa. Avajaistapahtuma on saanut EU:n maaseuturahoitusta.

FI Euroopan unionin osarahoittama_POS
Leader logo rgb Varsin Hyva ISO