LAUANTAINA 14. elokuuta

Lauantailippu

Naantalin Kaivohuone, Nunnakatu 4, Naantali

 

10.00 Olli Löytty ja Annina Holmberg

Esseisti, tietokirjailija ja kotimaisen kirjallisuuden dosentti Olli Löytty onnistui provosoimaan kriitikoita uudella kirjallaan Jäähyväiset kotimaiselle kirjallisuudelle. Kirjailija Nina Honkanen keskustelee Löytyn kanssa kirjallisuuden suomalaisuudesta, outouden kuvista ja vieraan läheisyydestä. Nina Honkanen haastattelee myös Olli Löyttyä ja kirjailija Annina Holmbergia heidän kirjoittamastaan Collianderin taiteilijapariskunnasta kertovasta teoksesta Ina ja Tito

11.00 Mitä Tolstoi todella sanoi?

Mitä Tolstoi todella sanoi -kirjoituskokoelma on rakentunut Venäläisen kirjallisuuden seuran järjestämän luentosarjan pohjalta. Yksi kirjan toimittajista ja kirjoittajista, kirjailija ja suomentaja Martti Anhava keskustelee ristiriitaisesta Leo Tolstoista Siltalan kustantaja Touko Siltalan kanssa.

11.45 Millaisia ovat hetket, joina pysähdymme?

Pakopiste-kokoelma on yritys tunnistaa nuo pysähtymiskohdat ja ymmärtää, mitä niistä voi seurata. Kymmenen kirjailijaa ja näkemystä tilanteista, joissa voi löytää itsensä toivomasta, ettei paluuta entiseen ole. Näyttelijä ja professori Elina Knihtilä haastattelee kirjan toimittajia, kirjailija Nina Honkasta sekä näyttelijä ja kirjailija Hannu-Pekka Björkmania.

12.30 Sinut on nähty - vai onko? 

Pitkäaikaiset ystävykset, kirjailija ja dokumenttiohjaaja Elina Hirvonen sekä toimittaja ja kirjailija Anu Silfverberg pohtivat kertomisen etiikkaa.

13.15 Dekkarikirjailija Elina Backman ja kirjailija Helmi Kekkonen

Dekkarikirjailija Elina Backman ja kirjailija Helmi Kekkonen keskustelevat uusista kirjoistaan, kirjoittamisesta sekä kirjailijan työstä. Elina Backmanin esikoisteos Kun kuningas kuolee oli niin myynti- kuin arvostelumenestyskin. Kun jäljet katoavat on sille itsenäinen jatko-osa. Helmi Kekkosen uusi teos Tämän naisen elämä on kustantajan sanoin ”vaikuttava taidonnäyte, poikkeuksellisen kiehtovasti ajassa liikkuva romaani, joka jättää lukijaansa lähtemättömän muistijäljen”.

14.00 Elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Saara Cantell

Elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Saara Cantell kuvaa toisessa romaanissaan Kaikki tuoksuu lumelta naisia sukupolvien ketjussa. Osa valinnoista on tietoisia, osan joutuu tekemään olosuhteiden pakosta. Haastattelijana on Elina Knihtilä.

14.45 Heli Laaksonen - Poimit sydämeni kirjahyllystä

Rakastettu runoilija ja kirjailija Heli Laaksonen julkaisee uuden teoksensa Poimit sydämeni kirjahyllystä elokuun alussa. Se on runovuoropuhelu latvialaisen runoilija Aleksandrs Caksin (1901-1950) kanssa. Heli on suomentanut Caksin runot yleiskielelle ja vastaa niihin omalla murteellaan.

15.30 Jonas Konstig - Viimeinen kaatunut

Kirjailija Jonas Konstig on löytänyt omimman äänensä historiallisten romaanien kirjoittajana. Kustantajan sanoin hän on uusi historiallisen trillerin mestari. Edellinen kirja Vaaran vuodet lunasti lupaukset. Uusi teos Viimeinen kaatunut käsittelee vuoden 1945 asekätkentäoperaatiota.

16.15 Anja Erämaja - Olen nyt täällä metsässä

Naantalin saaristosta kotoisin oleva taiteilija Anja Erämaja kertoo uudesta runokokoelmastaan Olen nyt täällä metsässä. Eläytyvänä ja leikkisänä rytmin taitajana tunnetun Anja Erämajan kokoelmassa liikutaan lajien ja tunnelmien rajoilla, metsän peitossa, muistojen ja minuuksien koeteltavana. 

 
 

KURSSI: Luovan kirjoittamisen kurssi

 

09:00 -16.00 Petri Tammisen luovan kirjoittamisen kurssi 

Kurssi jatkuu sunnuntaina klo 10-16, sisältää ruoka- ja kahvitauot.

Ohjaajana kirjailija Petri Tamminen.

Lue lisää

Hinta 150 euroa

 

Näytelmällinen ilta klassikoiden parissa

 

19.00 

Ohjaaja, kirjailija ja näyttelijä Juha Hurme esittää Volter Kilven novelliin perustuvan, dramatisoimansa ja ohjaamansa monologin Kaaskerin Lundström. Se kertoo umpihumalassa aluksensa ja sitä myötä miehistönsä upottaneesta kapteeni Lundströmistä, joka potee yhä syyllisyyttä yli 30 vuoden takaisista tapahtumista ja saarnaa juovuspäissään pitäjän pojille sekavia luentoja aritmetiikasta, navigoinnista ja elämisen taidosta.


Kirjailija Roope Lipasti kertoo uusimmasta teoksestaan Mikaelin kirja, joka kertoo Mikael Agricolasta. Siinä Agricola käy Naantalissakin lakkauttamassa luostarin toiminnan.

Laulaja ja lauluntekijä Joose Keskitalo esittää englantilaisia ja skottilaisia perinnelauluja 1300-1700 luvuilta albumiltaan New songs for old motifs.


Juha Hurmeen käsikirjoittama ja ohjaama kantaesitys Canterburyn tarinoista: rooleissa näyttelijät Saara Kotkaniemi, Anna-Sofia Tuominen, Miro Lopperi ja Antti Laukkarinen. Canterburyn tarinat on kääntänyt naantalilainen runoilija ja suomentaja Toivo Lyy (1898–1976). Hänestä ja Canterburyn tarinoiden kirjoittajasta Geoffrey Chaucerista kuullaan lyhyt alustus Juha Hurmeelta. Canterburyn tarinoita on 1300-luvulla syntynyt runotarinoiden kokoelma, joka on vanhin englantilaisen nykykirjallisuuden kaanoniin kuuluva teos. Iltamien kesto on noin 2,5 tuntia. Illan mittaan on mahdollisuus ostaa syötävää ja juotavaa.